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July 28, 2008 
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47 Leicester Street 
Perry, NY 14530 

Dear Mr. Black, 

This letter is in response to your inquiry regarding a recent code change to the 
IBC, G 188-07/08, which recognizes that stretchers are made from tubular steel 
and form radius or chamfered corners which can potentially allow the use of 
smaller elevators to comply with Section 3002.4. Your particular question is 
whether this revision is necessary for a designer to justify the use of a smaller 
elevator or if this particular code change is simply an editorial clarification and 
whether this approach would have been permitted in the 2006 Code if properly 
demonstrated to the code official. 

In response to your question, the following background and response is provided. 
G 188-07108 was Approved as Modified by the IBC General Code Development 
Committee. This particular code change did not receive any public comments 
and, therefore, will be included in the 2009 IBC as follows: 

3002.4 (Supp) Elevator car to accommodate ambulance stretcher. Where 
elevators are provided in bUildingsfour or more stories above grade plane or four 
or more stories below grade plane, at least one elevator shall be providedfor fire 
department emergency access to alljloors. The elevator car shall be ofsuch a size 
and arrangement to accommodate an ambulance stretcher 24-inch by 84-inch 
(610 mm by 2134 mm) with notless than 5 inch (127mm) radius corners, in the 
horizontal, open position and shall be identified by the international symbol for 
emergency medical services (star of life). The symbol shall not be less than 3 
inches (76 mm) high and shall be placed inside on both sides of the hoistway door 
{rame. 

The revision made by this code change was primarily to add the language "with 
not less than 5 inch radius corners." The initial code change reason was as follows: 

Reason: All ambulance stretchers found to date, are made from tubular metal, 
formed with radius or chamfered corners. Adding this change reflects actual 
stretcher size and will allow the industry to better meet the requirement with more 
flexibility and appropriately sized cars, while still meeting the size requirement 
desired by the IBe. This change will also have added benefit of providing 
direction to the stretcher suppliers to aid in standardizing their products. None of 
the vendors researched to date offer a 24 inch by 84 inch ambulance stretcher, 
Stryker, the largest stretcher manufacturer, has a standard stretcher of 23 inches 
by 83 inches, with a combination of radius and chamfered corners. Further the 
only standard for ambulance stretchers found was a European Specification, EN 
1865 :2000. Section 4.1 .5 Frame states "All corners of the frame shall be radiused 
for greater safety." 
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The committee's reason for accepting the proposal was as follo\\"S: 

Committee Reason: Ambulance stretchers found to date, are made from tubular 
metal , formed with radius or chamfered corners. Adding this change reflects actual 
stretcher size and will allow the industry to better meet the requirement with more 
flexibility and appropriately sized cars , while still meeting the size requirement 
desired by the !BC. This change will also have added benefit of providing 
direction to the stretcher suppliers to aid in standardizing their products. 

The intent of the code change appears to provide both clarification and more 
specific guidance for the design of elevators to accommodate the 24 inch by 84 
inch stretcher. Prior to this code change, the language was more general and 
stated "the elevator car shall be of such a size and arrangement to accommodate 
a 24 inch by 84 inch ambulance stretcher in the horizontal open position." 
Certainly, the fact that stretchers primarily contain radius corners simply based 
upon their construction could be demonstrated to the authority having jurisdiction 
as part of the compliance with this section. Having this revision in the code more 
readily provides the means to an authority 1.0 allow such an approach without 
accompanying documentation to demonstrate the construction of the stretchers and 
ultimately the size of the elevator. 

This opinion is based on the information which you have provided. We have 
made no independent effort to verify the accuracy of this information nor have we 
conducted a review beyond the scope of your question. As this opinion is only 
advisory, the final decision is the responsibility of the designated authority 
charged with the administration and enforcement of this code. 

I hope this provides the answer to your questions . If you have further questions, 
please feel free to contact us. 

Sincerely, 

e»J~(G~ 
Beth Tubbs, P .E. 
Senior Staff Engineer 
ICC Codes and Standards Development 


